Ponuka káv z našej pražiarne je pomerne široká. Nájdete u nás desiatky káv s pestrou paletou chutí, rôzne odrody a druhy a odtiene praženia. Pre bežného kávičkára môže výber správnej kávy robiť problémy. Aby ste sa nemuseli spoliehať na náhodu a kupovať „mačku vo vreci“ tak sme pripravili túto podstránku.
Vďaka nej Vám uľahčíme výber káv podľa Vašich chuťových preferencií a zabezpečíme, aby ste si užili každú kávu, ktorú od nás nakúpite. Poďme na to!
Skvelé, ste môj človek! Aj ja mám najradšej túto kategóriu, pretože mám rád horkosť kávy, ale milujem aj jej veľmi jemné ovocné podtóny a dochute (nebojte sa, tieto kávy NIESU KYSLÉ). Táto kategória káv je v našej pražiarni zastúpená najviac, pretože toto je metóda praženia, ktorú máme najviac vyšperkovanú. Na e-shope ju nazývame „tmavé praženie“, alebo „full city roast“. Takto označená káva je najlepšia na espresso a pri tomto označení máte istotu, že káva bude čokoládovejšia s minimálnou aciditou/kyslosťou. Ktoré kávy to sú a ktoré Vám môžem odporúčiť?
Espresso (automatický kávovar): Italy, Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Papua, Guatemala, Brasil, Costa Rica
Espresso (pákový kávovar): všetky vyššie spomenuté kávy + Moderna, Columbia
Moka konvička (kotyogó): Papua, Kenya, Etiópia a všetky TMAVO pražené Specialty grade kávy
Na tomto linku si môžete pozrieť všetky tmavo pražené kávy vhodné na espresso. Ak chcete ochutnať viac tmavo pražených káv v malých 100g baleniach, tak skúste naše degustačné balenia káv.
V našom blogu o káve sme o výbere kávy na espresso napísali obšírny článok. Prečítajte si ako si správne vybrať kávu na espresso.
Isto viete, že káva je ovocie a preto je ovocnosť (acidita) v káve normálna, ba žiadaná. Kávy patriace do tejto kategórie nazývame v e-shope „svetlé praženie“, alebo „city roast“. Pri svetlom pražení najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy. Zrno je skaramelizované do bodu, kedy je najsladšie / najovocnejšie a každá takto pražená káva je jedinečná chuťovými vlastnosťami. Problém je, že ak niekto pije celý život prepražené kávy, tak sú svetlo pražené kávy obrovským šokom a samozrejme cítite len kyslosť.
Tieto kávy neodporúčam do automatov, pretože ich príprava na espresso je háklivejšia a automaty nedokážu z takto pražených zŕn vytiahnuť celý potenciál chuti. Tieto kávy odporúčam ak si pripravujete kávu alternatívnymi metódami ako je: V60, chemex, aeropress, french press, alebo aj moka konvička.
Na tomto linku si môžete pozrieť všetky svetlo pražené kávy vhodné na filter.
Ak Vám nepomohla táto podstránka s výberom, alebo máte ďalšie otázky a chcete sa poradiť ohľadom výberu káv, tak nás neváhajte kontaktovať mailom na info@coffeein.sk, alebo telefonicky 0907444971 (Peter Szabó).