NECHALI BY STE SA UVARIŤ ZAŽIVA KVÔLI KÁVE? Prečítajte si príbeh o Baba Budanovi, ktorý to riskol.
Vďaka tomuto odvážnemu pútnikovi sa dostala káva do Indie už v 17. storočí. Arabi si svoju kávu strážili ako poklad, pretože to bola jedinečná komodita. S kávou obchodovali len ako praženou, alebo ju predávali zelenú, ale predtým ju prevarili vo vode, aby sa nedala vyklíčiť.
Pašovanie kávy, alebo kávovníka bol trestný čin, ktorý sa trestal smrťou. Nie hocijakou, uvarili vás zaživa. Ani táto bolestivá predpoveď smrti neodradila hlavného hrdinu príbehu.
Pútnik Baba Budan sa na ceste z Mekky zastavil v Yemene, kde sa mu naskytla jedinečná príležitosť. Mohol nakúpiť surové neprevarené kávovníkové zrnká. Aj napriek riziku sa rozhodol túto príležitosť využiť. Na svoj pás pripevnil 7 zrniek, ktoré sa mu podarilo prepašovať do Indie, kde ich zasadil v pohorí Chandagiri. Kávovníku sa tu začalo veľmi rýchlo dariť a jeho rozmach v Indii mohol začať. Neskôr, na jeho počesť premenovali horu na Baba Budan Giri.
Práve z tohoto pohoria pochádza káva o ktorej si teraz čítate. Manželia Shreedev a Sushmita sú 3. generáciou farmárov a samotná farma, kde sa kávovníky pestujú bola založená ešte v roku 1845. Farma taktiež patrí do UNESCO a kávovníky sa tu pestujú v endemickej prírode, veľmi pestrej na rôznorodú faunu a flóru.
Baba Budan vykonal v 17. storočí odvážny čin a dnes, v 21. storočí môžeme ochutnať ovocie tohoto činu aj my na Slovensku. Ochutnajte motýlí efekt Baba Budana.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filter
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 42,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Aróma kávy je prenikavá s sladká. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia tóny čerstvého ovocia, ktoré ale silno dopĺňa zemitosť a charakteristika indického teroáru. Ak si kávu pripravujete ako espresso, tak čakajte pomerne veľa ovocia. Dochuť kávy sa nesie v horkom duchu kakaa a karamelizácie.
Kávovníky odrody S 795 sa pestujú v pohorí Baba Budan Giri v regióne Chikkamagalur v nadmorskej výške 1400 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou a sušené 11 dní v tieni. Ručný zber a triedenie 2024.
REGIÓN: Chikkamagalur
FARMA: Baba Budan Giri, Hulikere
FARMÁR: Shreedev & Sushmita
ODRODA: S795
SPRACOVANIE: Mokré - fully washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2024
SCA: 86 b
Zaregistrujte sa a získajte zľavy