Šialený Jaguár útočí na chuťové bunky
Túto kávu som prvý krát objavil minulý rok na senzorickom tréningu. Na stole boli rôzne gejše a iné 90+ kávy, no mne najviac zachutila práve táto. Vtedy som ešte nevedel, že sa jedná o Brazíliu a bol som naozaj milo prekvapený, keď som to zistil. Nasledovalo vypátranie farmára a kontakt a voila po vyše pol roku sa nám podarilo túto kávu zaradiť do ponuky pražiarne.
Farma Jaguara má rozlohu 90 hektárov a nachádza sa v Campo das Vertentes. Farmu založil v roku 2001 Antonio Wandera so svojimi kamarátmi. V roku 2013 farmu zdedil po otcovi André Luiz, ktorý so svojou manželkou Natáliou rozhodol investovať do udržateľných techník a využivať čo najviac prírodných zdrojov pri pestovaní kávovníkov.
Za posledných 6 rokov sa im podarilo znížiť používanie agrochemikálií o 80 % vďaka zvýšením biodiverzity na farme. Tiež sa rozhodol, že začne pestovať Araru (viac info o odrode nájdete nižšie v sekcii viac informácií), ktorá je veľmi odolná odroda Arabiky. Táto odroda sa stáva čoraz obľubenejšou v Brazílíi, vďaka jej vysokej kvalite a odolnosti proti typickým chorobám. Čerešne Arary dozrievajú v porovnaní s inými odrodami pomalšie, a preto nasávávajú viac minerálov z pôdy, vďaka čomu majú bohatý chuťový profil.
Táto káva je spracovaná 48 hodinovou anaerobickou fermentáciou a sušená 21 dní na afrických posteliach a následne ešte 15 dní v drevených sudoch.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
20g kávy na 50g nápoja
čas extrakcie 28 - 30 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky
Káva má stredne silné, čajové telo. V chuti prevláda sladkosť arašidov a iných orechov. V dochuti môžeme nájsť jemnú čajovú chuť cascary.
Odrody kávovníkov Arara sa pestujú v regióne Minas Gerais. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1100 m n. m. a čerešne sú spracované suchou fermentáciou, následne je káva sušená 15 dní v drevených sudoch. Strojový zber, ručné triedenie September 2023.
REGIÓN: Minas Gerais- Campo das Vertentes, Brazília
FARMA: São Francisco de Assis/ Fazenda Jaguara
FARMÁR: André Garcia, Natalia Moreira
ODRODA: Arara
SPRACOVANIE: 48 hod. anaerobická fermentácia
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1100m n. m.
ZBER: strojový zber, ručné triedenie September 2023