POSLEDNÍ JEDIOVIA Z KOLUMBIE
S rodinou Ortíz spolupracujeme od roku 2022. Vtedy sme prvý krát nakúpili slávnu geishu od Williama Ortíza (syna Libarda). Od toho času sme od nich mali rôzne špecialitky a naposledy ste mohli vyskúšať set "otec proti synovi". Bola to tá istá káva, no jednu spracoval otec a druhú syn.
Tentokrát od nich prinášame kávu zo spoločnej kooperácie. Rozhodli sa spojiť sily a kávu zbierali a spracovali spoločne. Vytvorili tak spoločné dielo v ktorom sa kĺbia dlhoročné skúsenosti otca Libarda a dravosť a experimenty syna Williama.
Káva je spracovaná suchou metódou, no v kolumbii, kde je vysoká vlhkosť vzduchu to znamená pomalé sušenie a naturálnu fermentáciu počas sušenia. Za následok to má naozaj ťažké, vínne a fermentované chute. Milovníci silno fermentovaných káv si prídu na svoje.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filter
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
23 klikov na comandante
94 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Obrátená metóda
20 g kávy na 260ml vody (pomer 1:13)
22 - 23 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 80g vody a premiešam (dokopy tam je 260g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je silné a dominantné. V chuti sa kĺbi sladkosť tropického ovocia, ktoré je doprevádzané ťažšími tónmi červeného hrozna a klinčekov. Dochuť kávy je mierne horká, karamelová a dlhá.
Kávovníky odrody pink bourbon sa pestujú v regióne Bruselas vo vulkanickej pôde v nadmorskej výške 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2023.
REGIÓN: Bruselas, Huila
FARMA: Finca La Cabaña
FARMÁR: Libardo a William Ortíz
ODRODA: Pink Bourbon
SPRACOVANIE: natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2023
RECEPTY:
HARIO V60
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
24 klikov comandante
96 stupňov voda
extrakcia 2:30 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
AEROPRESS
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.