Jáva Argopuro SET - svetlé praženie (2x 200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Jáva Argopuro SET - SVETLÉ praženie (2x 200 g, zrnková káva)

Peťo odporúčaNajpredávanejšieNovinka

DIRECT TRADE SPOD SOPKY ARGOPURO

V momente, keď píšem tento text, mám po svojej pravici vyhasnutú sopku Argopuro. Som na východnej Jáve. Dnes sme zbierali čerešne v pralese v pohorí Argopuro a potom sme aj niekoľko kávovníkov zasadili. Vráťme sa ale na začiatok.

Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine, kde sa vytratila voda. V roku 2018 dokonca požiar spustošil aj veľkú časť pohoria Argopuro. Muhlis sa rozhodol prinavrátiť krajine život prostredníctvom pestovania kávy. Založil družstvo Walida, ktoré tvorí 500 farmárskych rodín spod pohoria Argopuro a práce započali. Vysadili obrovské množstvo kávovníkov a iných stromov. Za 5 rokov sa im podarilo pohorie z časti revitalizovať, no tento projekt bude jeho celoživotným dielom.

Muhlisova práca nekončí len pri pestovaní kávy. Založil neziskovú organizáciu - agrolesnícku školu pre deti z regiónu. Dnes má 23 učiteľov a navštevuje ju vyše 800 detí, ktorí sa učia mimo iného aj ako správne pestovať kávovníky. Až 40% zo zisku dáva Muhlis na túto školu, vďaka čomu môže mať vzdelanie zadarmo každé dieťa. Celý koncept Argopuro je postavený aj na fair trade a farmári dostávajú 2x vyššiu odmenu za svoju úrodu, než je priemer v tomto regióne.

Muhlis je trošku aj "šialený vedec". Miluje výskum, vývoj a chémiu a neustále skúma metódy spracovania kávy. Toto mu nedáva spávať a skúša neuveriteľné veci. My sme od neho priniesli jednu kávu spracovanú tradičnou suchou metódou. Tá druhá káva v tomto sete je spracovaná 36 hodinovou anaerobickou fermentáciou.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

19,50
Množstvo:
Vypredané
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Vypredané
Praženie: 12.07.2024
Min. trvanlivosť: 12.07.2025
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 610x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuť kávy

NATURAL: Aróma pomletej kávy je veľmi sladká a čokoládová. Aróma nápoja je medová a sladká. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia rôzne tóny čerstvého aj kandizovaného ovocia so sladkými, medovo karamelovými tónmi. Dochuť kávy sa nesie v duchu horkej čokolády a kakaa.

 

ANAEROBIC: Aróma kávy je veľmi sladká, vanilková až rumová. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominuje karamelová sladkosť, ktorá sa veľmi pekne dopĺňa s citrusovými tónmi na pozadí. Dochuť je trošku ťažšia, rumová a hrozienková, mierne čokoládová. Ako rumové pralinky.

Pôvod kávy

Odrody kávovníkov Caturra a Lini S-795 sa pestujú na východnej Jáve vo vulkanickej pôde pod vyhasnutou sopkou Argopuro. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované „anaerobic natural“ metódou respektíve suchou metódou. Vďaka vysokej vlhkosti sa káva suší veľmi dlho a pomaly, čo má za následok hlbšiu chuť kávy. Ručný zber a triedenie august 2023. 

Ďalšie informácie

REGIÓN: Východná Jáva, Argopuro
FARMA: Kávovníky v okolí sopky Argopuro
FARMÁR: Mas Muhlis a 500 farmárskych rodín 
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Walida
ODRODA: červená caturra, Lini S-795
SPRACOVANIE: natural a natural anaerobic 36 hodín
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, august 2023

Prečítajte si celý príbeh nášho výletu za kávou do Indonézie na našom blogu.

Hodnotenia

Celkovo
2 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Káva ma nesklamala. Používam ju na filter V60. Má jemnu, príjemnú chuť, kde cítiť ovocny tón. Pri jej pití si predstavujem Indonéziu a ľudí, ktori ju pre nás ručne zbieraju. Doporučujem každému.
    Teší ma, že som prvý hodnotiaci kávičkár :-) Mám rád svetlo pražené kávy, avšak pripravujem ich ako ovocné espresso, teda nie na filter. Treba sa však trochu pohrať s prípravou ;-) Prvú som skúšal anaerobic. Prekvapila ma vcelku jemnou chuťou, pri tomto spôsobe spracovania som si zvykol na brutálnejšie tóny. Sladké ovocie s citrusovým pozadím, na konci trošku čokolády - hneď som ju zaradil medzi moje topky. Druhá bola black honey. Iný spôsob spracovania je v chuti poznateľný. Oproti prvej má akoby výraznejšie, ovocno-medové tóny, v dochuti aj určitú horkosť. Takže ďalšia chuť, ďalšie poznanie... Čím je však táto káva jedinečná: keď som sypal zrnká do mlynčeka a vnímal ich vôňu, myslel som na to ako ich "Ikrani" na svojich krosových motorkách (s reťazami na kolesách) zvážali z hôr Argopuro, z výšky 1600m n/m (krásne popísané na blogu :-))
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA ČIERNY NOVEMBER