DIRECT TRADE SPOD SOPKY ARGOPURO
V momente, keď píšem tento text, mám po svojej pravici vyhasnutú sopku Argopuro. Som na východnej Jáve. Dnes sme zbierali čerešne v pralese v pohorí Argopuro a potom sme aj niekoľko kávovníkov zasadili. Vráťme sa ale na začiatok.
Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine, kde sa vytratila voda. V roku 2018 dokonca požiar spustošil aj veľkú časť pohoria Argopuro. Muhlis sa rozhodol prinavrátiť krajine život prostredníctvom pestovania kávy. Založil družstvo Walida, ktoré tvorí 500 farmárskych rodín spod pohoria Argopuro a práce započali. Vysadili obrovské množstvo kávovníkov a iných stromov. Za 5 rokov sa im podarilo pohorie z časti revitalizovať, no tento projekt bude jeho celoživotným dielom.
Muhlisova práca nekončí len pri pestovaní kávy. Založil neziskovú organizáciu - agrolesnícku školu pre deti z regiónu. Dnes má 23 učiteľov a navštevuje ju vyše 800 detí, ktorí sa učia mimo iného aj ako správne pestovať kávovníky. Až 40% zo zisku dáva Muhlis na túto školu, vďaka čomu môže mať vzdelanie zadarmo každé dieťa. Celý koncept Argopuro je postavený aj na fair trade a farmári dostávajú 2x vyššiu odmenu za svoju úrodu, než je priemer v tomto regióne.
Muhlis je trošku aj "šialený vedec". Miluje výskum, vývoj a chémiu a neustále skúma metódy spracovania kávy. Toto mu nedáva spávať a skúša neuveriteľné veci. My sme od neho priniesli jednu kávu spracovanú tradičnou suchou metódou. Tá druhá káva v tomto sete je spracovaná 36 hodinovou anaerobickou fermentáciou.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
NATURAL: Aróma pomletej kávy je veľmi sladká a čokoládová. Aróma nápoja je medová a sladká. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia rôzne tóny čerstvého aj kandizovaného ovocia so sladkými, medovo karamelovými tónmi. Dochuť kávy sa nesie v duchu horkej čokolády a kakaa.
ANAEROBIC: Aróma kávy je veľmi sladká, vanilková až rumová. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominuje karamelová sladkosť, ktorá sa veľmi pekne dopĺňa s citrusovými tónmi na pozadí. Dochuť je trošku ťažšia, rumová a hrozienková, mierne čokoládová. Ako rumové pralinky.
Odrody kávovníkov Caturra a Lini S-795 sa pestujú na východnej Jáve vo vulkanickej pôde pod vyhasnutou sopkou Argopuro. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované „anaerobic natural“ metódou respektíve suchou metódou. Vďaka vysokej vlhkosti sa káva suší veľmi dlho a pomaly, čo má za následok hlbšiu chuť kávy. Ručný zber a triedenie august 2023.
REGIÓN: Východná Jáva, Argopuro
FARMA: Kávovníky v okolí sopky Argopuro
FARMÁR: Mas Muhlis a 500 farmárskych rodín
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Walida
ODRODA: červená caturra, Lini S-795
SPRACOVANIE: natural a natural anaerobic 36 hodín
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, august 2023