"fantastická, nečakala som takúto zaujímavú chuť"
"wow! som na svetlo pražené kávy, ale toto ma príjemne prekvapilo!"
"spravíte mi ešte jedno espresso? Zavolám aj otca, aby ochutnal"
Toto bolo len pár reakcií ľudí z festivalu káva čaj čokoláda na našu libericu, ktorú sme tam predstavili. O arabike a robuste ste už určite počuli a s veľkou pravdepodobnosťou ste obe aj ochutnali. Starajú sa o približne 99 percent svetovej produkcie kávy. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým zvyšným jedným percentom?
Našej pražiarni kávy COFFEEIN sa teraz od slovenského farmára Luku Ondrišáka podarilo získať kávu, ktorá spadá do tohto percenta. Ide o varietu excelsa z odrody liberica (Coffea Liberica).
„Excelsa nám veľmi učarovala,“ povedal Luka Ondrišák. „Jednak kvalitou a jednak tým, že ide o divokú kávu rastúcu v symbióze s divokou prírodou. Jedná sa o „rare coffee“ s fascinujúcimi tónmi. Sú to veľmi kvetové a sladké kávy so skvelým telom a ovocnými tónmi bobuľových plodov s tým, že excelsa má úplne iný charakter ako arabika.“
Táto káva pochádza z divokého pralesa, ktorý v roku 2016 vyhorel. Bratia Fendi a Dedik sú agrolesnícki priekopníci kávy a rozhodli sa tento les "oživiť". Okrem kávovníkov Libericy tu zasadili aj borovice, rôzne citrusy a iné stromy. Les sa im podarilo oživiť a vytvoriť nový ekosystém. Tento les dáva prácu 23 farmárskym rodinám, ktorí sa o neho (a kávovníky v ňom) starajú.
100 % Liberica - Excelsa
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: espresso, moka, french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Aróma kávy je sladká a karamelová, povedal by som až keksíková (ako čerstvo upečené sušienky). Chuť kávy sa mi popisuje ťažko, pretože je to iný druh kávovníka a tak je aj jeho chuťový profil odlišný, než je to u arabík. V chuti sa mi kĺbia rôzne tóny karamelu, čokolády, kakaa, ale aj citrusová acidita a sladkosť kvetov. Dokonca tam cítim aj zemitosť robusty. Je to veľmi netradičné spojenie chutí.
Kávovníky Excelsa sa pestujú v oblsti Jombang v pohorí Anjasmoro na východnej Jáve v nadmorskej výške 1000 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2023.