Vietnam Lang Biang PINK HONEY - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Vietnam Lang Biang PINK HONEY - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

NajpredávanejšieNovinka

Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!

Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.

Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.

Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?

Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.

REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: pink honey (extended honey)
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 16.10.2024
Min. trvanlivosť: 16.10.2025
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 1006x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

v60

RECEPT – mám chuť na kávu

30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)

23 klikov na comandante

95 stupňov voda

extrakcia 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
    - piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
    - pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

 

RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

22 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:45 - 3 min.

 

- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 240g)
- piaty nálev je pri 2 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. a 15 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky

    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)

    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)

    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)

    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)

    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

v60

Pagyho recept:

 

20g in, 300g out.
Bwt voda, 96 stupnova
Chcel som podporit sladkost kavy a mat ju pekne vybalancovanu s prijemnou aciditou. 
25 clickov Comandante. 
00:00-00:40 60g blooming 
00:40 - 1:30 120g 96 stupnovej vody 
1:30-2:20 120g 92 stupnovej vody

 

Chuť kávy

Aróma kávy je sladká a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. V chuti dominujú ťažšie a sladšie tóny melasy a horkej čokolády. Na pozadí sa nesie ľahká sladkosť sušeného ovocia. Dochuť kávy sa nesie v horko-sladkom karamelovom duchu.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované predĺženou honey metódou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.

Ďalšie informácie

Pink Honey (alebo aj extended honey)
Spracovanie kávy metódou pink honey je zaujímavá variácia tradičného honey spracovania. Tento proces sa zameriava na vytvorenie jedinečného chuťového profilu tým, že kombinuje výhody fermentácie a starostlivého sušenia s čerešňovou dužinou na zrne. Pink honey metóda získava svoj názov od farby dužiny, ktorá zostáva na zrne počas vylúpania zrna z čerešne a následného sušenia. 

Postup:

1.     Po zbere  a pretriedení sa čerešne umiestnia do nádoby na krátku fermentáciu, ktorá prebieha prírodne s prístupom kyslíka. Tento krok trvá cca. 14 hodín a pomáha rozložiť niektoré cukry a zložky v čerešniach, čím sa zvýraznia ovocné tóny. Po 14 hodinách sa na čerešniach vytvorí ušlachtilá pleseň.

2.     Čerešne sa následne premyjú čistou vodou a nasypú sa do mokrého mlyna, ktorý vylúpe zrnká, ale časť dužiny sa ponechá na zrne. Zrnká aj niektoré časti dužiny sú sfarbené na ružovo (od toho je odvodený názov pink honey)

3.     Následne sa postupuje ako pri metóde honey

1 2 3 4 5 6 7 

Hodnotenia

Celkovo
3 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Acidita podľa mojich chuťových pohárikov minimálna, prevláda jemná horkosť a už spomínaná čokoládovo-oriešková chuť.
    Aróma kávy cokoladovejsia. Chuť tiež cokoladovejsia s jemnou horkostou ovocia. Stojí za skusenie

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Zaregistrujte sa a ZÍSKAJTE ZĽAVY

Chcem sa zaregistrovať