Vietnam Lang Biang EXTENDED NATURAL - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Vietnam Lang Biang EXTENDED NATURAL - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

Peťo odporúčaNajpredávanejšieNovinka

Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!

Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.

Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.

Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?

Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.

REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: extended natural – predĺžená suchá metóda
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 27.11.2024
Min. trvanlivosť: 27.11.2025
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 1115x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky

    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)

    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)

    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)

    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)

    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

v60

RECEPT – mám chuť na kávu

30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)

19 - 20 klikov na comandante

95 stupňov voda

extrakcia do 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
    - piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
    - pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

 

RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

18 - 19 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:45 - 3 min.

 

- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 240g)
- piaty nálev je pri 2 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. a 15 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

v60

Pagyho recept:

21g in, 350 out. 26 clicks na Comandante. 
93 stupnova voda. 

00:00 - 00:15 rychly bloom 70g
00:15 - 00:40 dalsich 50g vody
00:40 - 01:10 - dalsich 60g vody
01:10-02:20 - 170g vody

Chuť kávy

Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia sladké ovocné tóny s karamelizáciou a horkosťou grepu, alebo pomaranču. Dochuť kávy sa nesie v skladkom až cukríkovom duchu. Za mňa je to skvelá káva na prípravu filtrovanej kávy.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované predĺženou suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.

Ďalšie informácie

Extended natural (predĺžená suchá metóda)
Extended Natural je variácia tradičného Natural (suchého) spracovania kávy, ktorá kladie dôraz na predĺžený čas sušenia čerešní a častokrát sa kombinuje s kontrolovaným fermentačným procesom. Táto metóda môže zvýšiť komplexnosť a intenzitu chutí kávy. 

Postup:

1.     Po zbere  a pretriedení sa čerešne umiestnia do nádoby na krátku fermentáciu, ktorá prebieha prírodne s prístupom kyslíka. Tento krok trvá cca. 14 hodín a pomáha rozložiť niektoré cukry a zložky v čerešniach, čím sa zvýraznia ovocné tóny. Po 14 hodinách sa na čerešniach vytvorí ušlachtilá pleseň.

2.     Čerešne sa následne premyjú čistou vodou a od tohto momentu je celý postup sušenia rovnaký ako pri metóde Natural.

1 2 3 4 5 6 

Hodnotenia

Celkovo
6 hodnotení Pridať hodnotenie
    zo vsetkych "vietnamov" uplna TOPka a azda aj najlepsia kava, ktoru som z Vasej praziarni mal! just keep goin' ;)
    Zatiaľ moja naobľúbenejšia. Neskutočne lahodná. Ako už bolo spomenuté, taká naozaj šťavnatá. Ani neviem čo k tomu viac dodať jednoducho vyskúsať. :)
    Príprava v moke. Napriek svetlému praženiu acidita nedominuje, skôr perfektne dopĺňa horkosť a sladkosť v dokonale vyváženom pomere. Šťavnatá, s perfektnou arómou. Veľmi ma prekvapila. V najbližšej objednávke nebude chýbať.
    Kávu sme skúsili na rôzne spôsoby - cez phin filter, v džezve a aj v automate Delonghi. Z džezvy sa sa chuť pekne rozprestrie v ústach, záleží od množstva vody, ale je to výborné na poobednú pohodu. Ako espresso z automatu to bola silná koncentrovaná chuť, taký šťavnatý budíček na ráno, ale primálo kofeínu :-) Phin filter ma prekvapil, akoby odfiltroval najsilnejšie zložky z kávy. Chuťou mi to pripomenulo Sumatru pripravenú na filtri.
    Naozaj sýta, výrazná chuť, mne sa osobne zapáčilo nechať ju vychladnúť, aj keď ju pijem ako espresso. Cítim tam aj akúsi horko-citrusovú chuť. Veľmi zaujímavá skúsenosť, aj keď viac mi vyhovuje jej fermentovaná "sestra" (tá u mňa zabodovala na plnej čiare). Čo je u týchto Lang Biang ešte zaujímavé - je príbeh. Privoniavať, popíjať, vychutnávať a pri tom čítať ako to celé vzniklo... to má naozaj niečo do seba ;-) Týmto pozdravujem Mariána a "príčinu" toho celého - dievča Lim :-) :-)
    Pijem vacsinouo iba espresso aj zo svetlo prazenych kav a tato ma dostala... Jedna z top pre moderne espresso :) Velmi "stavnata" chut.
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA ČIERNY NOVEMBER