Spracovateľská stanica Biloya začala experimentovať s kontrolovanou fermentáciou čerešní od roku 2018. Chceli sa odlíšiť od ostatných staníc v okolí a hľadali spôsoby ako na to. Nakoniec vyvinuli svoju špeciálnu metódu postupu anaerobic natural, ktorá sedí káve z ich regiónu najviac.
Biloya spolupracuje s farmármi z regiónu a svoju úrodu sem dodáva 310 drobných farmárov z blízkeho okolia. Po prebratí čerešní od farmárov sa vyčistia a vyselektujú len tie najkrajšie a najzrelšie plody. Následne sa dajú do špeciálnych vzduchotesných sáčkov a tam sa nechajú fermentovať. Po uplynutí 24 hodín sa čerešne rozprestrú na africké postele, kde sa na priamom slnečnom žiarení sušia ďalšie 2 až 3 týždne. Vďaka tomuto postupu získava táto káva jedinečnú chuťovú charakteristiku a vlastnosti.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City - svetlé praženie
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Aróma kávy je veľmi iskrivá a sladká. Pri mletí rozvoniate celú miestnosť. Telo kávy je stredne silné a šťavnaté. V chuti prevláda súhra tropického a sušeného ovocia so sladkosťou javorového sirupu na pozadí. Dochuť kávy sa nesie v jemne horkejšom, kakaovom duchu.
Divoké odrody kávovníkov sa pestujú v regióne Yirgacheffe, vo vulkanickej pôde pri meste Kore Beloya, v nadmorskej výške 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sa najprv nechajú fermentovať na 24 hodín a následne sa spracujú suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2021.
REGIÓN: Yirgacheffe, Kore Beloya
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Biloya
FARMA: drobní farmári z regiónu
ODRODA: Heirloom - divoké odrody
SPRACOVANIE: anaerobická fermentácia (24 hod.) - natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2020/2021
Ako vyťažiť z tejto kávy maximum? Náš barista Matúš sa pohral s receptami a tu sú:
Viac o anaerobickej fermentácii si môžete prečítať v našom článku TU.