Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!
Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.
Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.
Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.
Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?
Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.
REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: mokré - double washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
24 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
RECEPT – mám chuť na kávu
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
23 klikov na comandante
94 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
RECEPT – dnes pijem kávu sám
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
22 klikov comandante
96 stupňov voda
extrakcia 2:45 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 240g)
- piaty nálev je pri 2 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. a 15 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Aróma kávy je intenzívna a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. Oproti minulému ročníku je káva oveľa plnšia, iskrivejšia a ovocnejšia, veľmi ma prekvapila. Pripomína veľmi sladké africké kávy a v dochuti nájdete aj karamel a trstinový cukor.
Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou (keňský štýl dvojitého premytia). Ručný zber a triedenie 2023/2024.
Washed (Mokré spracovanie)
Washed spracovanie, tiež známe ako mokré spracovanie, je technika, ktorá kladie dôraz na čistotu a jemnosť chuti. Táto metóda je bežná v oblastiach s dostatkom vody.
Postup:
1. Kávovníkové čerešne sa zbavia šupky a dužiny pomocou mokrého mlyna.
2. Zrná sa potom vložia do fermentačných nádob s vodou, kde sa ponechajú na 24 hodín.
3. Po 24 hod. sa odoberú z povrchu „floatery“, zrnká, ktoré vyplávali na povrch, pretože sú choré, alebo inak poškodené.
4. Po odstránení floaterov sa zrná vysypú do košíkov a dôkladne premyjú čistou vodou.
5. Následne sa zrná vrátia do fermentačnej nádoby s vodou na ďalších 12 hodín
6. Po fermentácii sa zrná dôkladne premyjú vodou a potom sa sušia na afrických posteliach