Káva - Vietnam Lang Biang - svetlé praženie | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Vietnam Lang Biang DOUBLE WASHED - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

Peťo odporúčaNajpredávanejšieNovinka

Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!

Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.

Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.

Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?

Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.

REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: mokré - double washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 22.11.2024
Min. trvanlivosť: 22.11.2025
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 1489x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky

    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)

    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)

    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)

    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)

    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

v60

RECEPT – mám chuť na kávu

30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)

23 klikov na comandante

94 stupňov voda

extrakcia 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
    - piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
    - pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

 

RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

22 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:45 - 3 min.

 

- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 240g)
- piaty nálev je pri 2 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. a 15 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

Chuť kávy

Aróma kávy je intenzívna a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. Oproti minulému ročníku je káva oveľa plnšia, iskrivejšia a ovocnejšia, veľmi ma prekvapila. Pripomína veľmi sladké africké kávy a v dochuti nájdete aj karamel a trstinový cukor.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou (keňský štýl dvojitého premytia). Ručný zber a triedenie 2023/2024.

Ďalšie informácie

Washed (Mokré spracovanie)

Washed spracovanie, tiež známe ako mokré spracovanie, je technika, ktorá kladie dôraz na čistotu a jemnosť chuti. Táto metóda je bežná v oblastiach s dostatkom vody.

Postup:

1.   Kávovníkové čerešne sa zbavia šupky a dužiny pomocou mokrého mlyna.

2.   Zrná sa potom vložia do fermentačných nádob s vodou, kde sa ponechajú na 24 hodín.  

3.   Po 24 hod. sa odoberú z povrchu „floatery“, zrnká, ktoré vyplávali na povrch, pretože sú choré, alebo inak poškodené.

4.   Po odstránení floaterov sa zrná vysypú do košíkov a dôkladne premyjú čistou vodou.

5.   Následne sa zrná vrátia do fermentačnej nádoby s vodou na ďalších 12 hodín

6.   Po fermentácii sa zrná dôkladne premyjú vodou a potom sa sušia na afrických posteliach

1 2 3 4 5 6 7 8 

Hodnotenia

Celkovo
4 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Niektoré kávy ma vedia prekvapiť, tejto sa to podarilo pomerne výrazne. Doteraz som z edície Lang Biang oceňoval hlavne Anaerobic natural. Verzia Double washed je však naozaj skvelá, má veľmi čistú chuť, lahodne ovocno-karamelovú. Popravde som čakal vyššiu aciditu (podľa označenia). Príprava ako ovocné espresso. V tomto prípade je chuť zaujímavá po troške vychladnutia. Za mňa - výrazná, čistučká, lahodná, proste fajnová káva s krásnou vôňou zŕn, v šálke parádička... ;-)
    Naozaj chutná káva. Je plnšia, acidita nie moc výrazná. Celkom zladené tóny. Nie je ničím výrazná, je skôr taká neutrálna. Za mňa vhodné na začiatok kávovej cesty a spoznávania.
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA ČIERNY NOVEMBER