Africká káva - Etiopia Yirgacheffe - svetlé praženie | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Etiopia Yirgacheffe - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

Káva sladkej kvetinovej arómy nesie v chuti pestrú paletu ovocných tónov, orieškov aj čokolády.

Etiópia, konkrétne oblasť Yirgacheffe, je matkou kávy. Z divoko rastúcich kríkov v lese v regióne Kaffa sa rozšírila do celého sveta. Legenda hovorí, že pastier menom Khaldi uvidel svoje kozy, ako jedia kávovníkové čerešne. Boli čulé, pobehovali a boli plné energie. Khaldi skúsil účinky kávových čerešní na sebe a tak "objavil" účinky kávy. Celý príbeh a cestu kávy z Afriky do sveta si môžete prečítať na našom blogu.

Spracovateľská stanica Boji z ktorej táto káva pochádza produkuje kávu výberovej kvality. Táto Etiópia je 88 bodová a blíži sa k dokonalosti. Spracovaná bola mokrou metódou s 36 hodinovou fermentáciou. Po spracovaní sa zrná sušili na priamom slnku 15 dní.

100 % Arabika
Odtieň praženia: City (svetlé praženie)
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
etiketa je vyrobená z recyklovaného kávového odpadu

Cena (s DPH)

9,00
Balenie:
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 22.11.2024
Min. trvanlivosť: 22.11.2025
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 4072x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuťový profil

Recepty

v60

30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)

26 klikov na comandante

94 stupňov voda

extrakcia 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
    - piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
    - pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky


    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)


    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)


    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)


    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)


    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

v60

Recept of Filipa Lorinca:

 

18 gramov kávy
28 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
240 ml prefiltrovanej vody (93 stupňov Celzia)

 

0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou) 
0:30-0:45 do 100 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:45-1:00 do 150 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:15 do 200 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:15-1:30 do 240 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie cca 3:00 až 3:15

Chuť kávy

Telo kávy je stredne silné. Káva očarí hneď na začiatku neuveriteľne krásnou arómou kvetín. V chuti nájdeme pestrú paletu ovocných tónov, orieškov aj čokolády. Kvetinová aróma sa prenáša aj do chuti nápoja. Dochuť je sladká, mierne ovocná, s tónmi horkej čokolády.

Pôvod kávy

Kávovníky sa pestujú v oblasti Yirgacheffe, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1700 – 1900 m n. m. Káva je spracovaná mokrou metódou a následne sušená na slnku. Ručný zber aj triedenie.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Yirgacheffe

FARMA: drobní farmári z regiónu

ODRODA: divoké odrody

SPRACOVANIE: mokré, sušené na slnku

NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 - 1900 m n. m.

 

Viac informácií o káve z Etiópie sa dočítate v našom článku.

 

RECEPTY: 

 

HARIO V60

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:30 - 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
 

AEROPRESS

 

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

Hodnotenia

Celkovo
7 hodnotení Pridať hodnotenie
    Táto káva je láska. Filter či frenchpress, alebo V60, nikdy nesklame a chutí, aj keď vychladne :)
    Moje nejoblíbenější pro každodenní pití. Magnifique!
    Výborná.Zatial najlepšia etiópia akú som mal.Príprava aeropress.
    Chuť veľmi jemná. Pri prvej šálke som si myslel, že som si dal menšiu dávku (lyžičku), ako som navyknutý. Ale neľutujem, som rád, že som ju pre zmenu vyskúšal.
    Príjemná vôňa a chut.Na osvieženie dobrá.
    Nerozumiem prečo táto 15-eurová káva stála 6,20. Veľmi dobrá
    Chcela som vyskúšať niečo nové, nekomerčné, svetlé praženie a nižší obsah kofeínu na aký som bola zvyknutá- trochu sa “odľahčiť”. Voľba padla na túto kávu a bola som veľmi milo prekvapená. Jemná, lahodná chuť, žiadna otupujúca kyslosť a prepraženosť. Láska na prvý nádych
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA ČIERNY NOVEMBER