Dosť možné, že je to najlepšia bezkofeinová káva akú ste kedy pili. Táto káva bola zbavená kofeínu vďaka revolučnej metóde swiss water (viac info sa dočítate nižšie). Káva je sladkej kvetinovej arómy a nesie v chuti pestrú paletu jemných ovocných tónov, orieškov a čokolády.
Etiópia, konkrétne oblasť Yirgacheffe, je matkou kávy. Z divoko rastúcich kríkov v lese v regióne Kaffa sa rozšírila do celého sveta. Legenda hovorí, že pastier menom Khaldi uvidel svoje kozy, ako jedia kávovníkové čerešne. Boli čulé, pobehovali a boli plné energie. Khaldi skúsil účinky kávových čerešní na sebe a tak "objavil" účinky kávy. Celý príbeh a cestu kávy z Afriky do sveta si môžete prečítať na našom blogu.
100 % Arabika
Bezkofeínová káva
Odtieň praženia: Full City
Metóda zbavenia kofeínu: Swiss Water
Veľkosť balenia: 1000 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Telo kávy je stredne silné. Káva očarí hneď na začiatku neuveriteľne krásnou arómou kvetín. V chuti nájdeme pestrú paletu ovocných tónov, orieškov aj čokolády. Kvetinová aróma sa prenáša aj do chuti nápoja. Dochuť je sladká, mierne ovocná, s tónmi horkej čokolády. Ide o bezkofeínovú kávu.
Kávovníky sa pestujú v oblasti Yirgacheffe, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1700 – 1900 m n. m. Káva je spracovaná mokrou metódou a následne sušená na slnku. Ručný zber aj triedenie.
Káva bola zbavená kofeínu pomocou revolučnej metódy "swiss water"
Táto metóda bola vynájdená a patentovaná vo Švajčiarsku a proces prebieha bez použitia chemecikých látok. Úspešnosť je až 99,9%, no samozrejme kávy zbavené kofeínu touto metódou sú drahšie. Dekofeinizácia prebieha vo dvoch fázach.
1. fáza je vytvorenie roztoku zo zelenej kávy. Roztok sa vyrobí tak, že sa do horúcej vody ponorí zelená káva. Z kávy sa vyplaví kofeín, ale aj veľké množstvo látok, ktoré tvoria chuť kávy. Následne sa tento roztok pomocou uhlíkových filtrov zbaví kofeínu, ale zvyšné látky ( sacharidy, lipidy, proteíny, atď.) v ňom zostanú zachované.
2. fáza prebieha tak, že sa do horúceho roztoku vyrobeného zo zelenej kávy ponorí nová várka zelenej kávy. Keďže je roztok z predošlej várky nasýtený všetkými látkami okrem kofeínu, tak zo zelenej kávy vytiahne práve len kofeín a zvyšné látky nechá v zrne zachované. Po tejto fáze sa roztok znovu prefiltruje pomocou uhlíkových filtrov, kde je zbavený kofeínu a proces sa opakuje.
Chcete sa dozvedieť viac o bezkofeinovej káve a procese ako sa zbavuje kofeínu? Tak si prečítajte náš článok Ako vzniká bezkofeinová káva
REGIÓN: Yirgacheffe
FARMA: drobní farmári z regiónu
ODRODA: divoké odrody
SPRACOVANIE: mokré, sušené na slnku
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 - 1900 m n. m.
Viac informácií o káve z Etiópie sa dočítate v našom článku.