Ďalšie informácie
Návod, ako si pripraviť kávu cez Hario V60
Na začiatok je dôležité povedať, že existujú rôzne metódy prípravy cez Hario. Na internete je množstvo foto-návodov, ale aj videí. Taktiež si môžete vymyslieť vlastnú metódu prípravy. Pomeliete si kávu jemnejšie/hrubšie, alebo necháte kávu lúhovať dlhšie/kratšie. Všetko je to na Vás. V našom foto-návode je postup, ktorý sa nám osvedčil najviac a káva nám týmto postupom chutí najviac.
1. Predpríprava
- Pripravíme si všetko, čo budeme potrebovať. Hario, mlynček na kávu, filtre, kanvicu na horúcu vodu a, samozrejme, kávu.
- Na začiatok si môžeme dať zovrieť vodu a pomalými, krúživými pohybmi ju nalievať na Hario. Zohrejeme tým kávovar aj šálku.
- Vložíme filter do Haria a pomalými, krúživými pohybmi nalievame na neho vodu. Premytie filtra má viacero výhod. Dostanete z neho preč "papierovú" chuť a taktiež sa nalepí na kávovar, čo nám uľahčí prácu.
2. Príprava
- Do mlynčeka nasypeme cca 20 - 24 g kávy a kávu namelieme. Každému sadne iná hrúbka mletia. My sme kávu namleli na hrúbku približne kuchynskej soli.
- Pred mletím dáme zovrieť vodu. Po zovretí by mala chladnúť cca minútu. Správna teplota je 93 - 94 stupňov.
- Mletú kávu nasypete do filtra. Následne chytíte kávovar za uško a jemne pobúchate po stole. Takto káva viac sadne na seba.
- Kávovar s kávou položíte buď na šálku, z ktorej kávu budete piť, alebo na väčšiu nádobu, z ktorej následne kávu budete rozlievať, a extrakcia môže začať.
3. Extrakcia
- Na začiatok nalejte cca 1 dcl horúcej vody na kávu a počkajte 30 sekúnd. Káva začne "kvitnúť".
- Po 30 sekundách môžete pomalými, krúživými pohybmi začať nalievať kávu. Začína sa od stredu a krúžením sa pomaly dostávate na okraj.
- Kávu vo filtri môžete zamiešať a trošku počkať, kým prebieha extrakcia.
- Asi po minúte extrakcie môžete rovnakým krúživým pohybom nalievať vodu.
- Vodu nalievajte dovtedy, dokým nedostanete požadované množstvo kávy. Vo všeobecnosti to ale vychádza, že na 20 g kávy idú 2 dcl horúcej vody.
DODATOČNÉ INFO: Zákazníci sa zvyknú pýtať, aký je rozdiel medzi Hario-m a Chemex-om. Rozdiel je hlavne vo filtroch. Chemex má o 25 - 30 % silnejšie filtre. To znamená, že dokážu zadržať viac lipidov a sedimentu, a tak dostávate čistejší finálny produkt. Takáto káva je oveľa sladšia a čistejšia.